maj 26, 2021
Kancelarija kompanije CBRE, zadužena za region Jugoistočne Evrope (SEE), savetovala je pri kupovini poslovnih zgrada GTC-a, u Beogradu. Pomenuta transakcija obuhvata 5 poslovnih kompleksa, koji uključuju ukupno 11 zgrada, obuhvatajući približno 122.000 m2 poslovnog prostora. Navedena transakcija, kao najveća ove vrste koja se ikada dogodila u Srbiji, i u celom regionu Jugoistočne Evrope uopšte, predstavlja jasan pokazatelj poverenja u rastuće tržište kancelarija u Beogradu, naručito godinu dana nakon početka pandemije COVID-19.

Svi poslovni objekti se nalaze na Novom Beogradu – glavnoj poslovnoj zoni srpske prestonice, i svaki od objekata predstavlja odraz moderne gradnje. Prosečna popunjenost od preko 90% znak je uspešnog upravljanja portfoliom tokom pandemije COVID-19, i veštog pružanja neophodnog komfora zakupcima, od strane menadžmenta, tokom najtežih trenutaka. CBRE je u procesu kupovine savetovao Indotek Grupu, jednog od vodećih investitora u komercijalne nekretnine u Mađarskoj, sa daljim planovima dodatnog širenja u druge zemlje Jugoistočne Evrope, prvenstveno u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Uroš Grujić, šef odeljenja za kapitalne investicije u kompaniji CBRE South East Europe (SEE), ovim povodom izjavio je:

„Čestitamo Indoteku, kao i GTC-u na uspešnoj transakciji jednog od najprepoznatljivih portfolija poslovnih zgrada u Beogradu. Bila je čast učestvovati u transakciji, koja je stavila Beograd jasnije na mapu investitora i dodatno ohrabrila proboj kapitala u rastuće tržište kancelarijskog prostora u Beogradu, koji već preko 15 godina drži stabilnu dinamiku ponude i tražnje. U narednom periodu očekujemo realizaciju još nekoliko ključnih transakcija, što dodatno potvrđuje apetit investitora za tržište kancelarija u Beogradu.

Srbija, kao i ceo region Jugoistočne Evrope, pokazuje odlične rezultate u svim kategorijama komercijalnih nekretnina, uprkos pandemiji. Pravi indikator toga su maloprodajni objekti koji u poslednjih nekoliko meseci, beleže promete na nivou ili iznad nivoa pre COVID-19 pandemije, kao i kompanije koje vraćaju svoje zaposlene u kancelarije u velikim kapacitetima. Segment logistke i industrijskih objekata su bili najinteresantniji segment nekretnina u prethodnom periodu, i najmanje su pogođeni pandemijom. Poverenje u segment kancelarija potvrđuje se uvećanim obimom razvoja, kao i interesom investitora za postojanu imovinu, koji se svakodnevno povećava.“