decembar 9, 2019
Prošle nedelje, svetski dobavljač automobilskih enterijera Yanfeng Automotive Interiors (YFAI) zvanično je otvorio novu fabriku u Kragujevcu svečanom ceremonijom presecanja vrpce. Na svečanosti su učestvovali ključni partneri i pristalice projekta, među kojima su H. E. gđa Chen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji, Radomir Nikolić, gradonačelnik grada Kragujevca i Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.

CBRE, vodeća svetska kompanija za investicije i promet nekretnina ponosna je što je izabrana za savetnika YFAI-a, za podršku u transakcijama i upravljanje projektom.

Zbog bogate istorije gradske industrijske proizvodnje i činjenice da je to automobilski centar Srbije, Kragujevac je bio idealna lokacija za novu YFAI fabriku. CBRE je identifikovao nekoliko pogodnih zemljišnih parcela za novi objekat. Kompanija je uskladila i sinhronizovala proces javnog tendera za izabranu parcelu, pronašavši kvalifikovanog investitora. Na kraju, CTP, lider centralno-istočne Evrope u industrijskom razvoju, izabran je iz panela nekoliko konkurentskih investitora kao investitor nove YFAI fabrike.


FOTO: Boško Tomašević i Igor Momirović, CBRE SEE

Čitav projekat realizovan je u rekordnom roku, budući da je od izbora investitora do uspešne primopredaje i početka operacija prošlo manje od deset meseci. Izgrađeno je više od 21.000m2 najsavremenijeg objekta, od čega je 18.500m2 izdato YFAI-u. Ovo je najveća industrijska transakcija u centralnoj Srbiji.
Kompanija CBRE pružila je i usluge upravljanja projektom, njihov tim podržavao je kompaniju YFAI u svakodnevnom praćenju procesa izgradnje i dokumentacije kako bi se osigurao jasan proces izgradnje i vrhunski kvalitet.

Dr Michael Schachler, Project Lead kompanije YFAI, rekao je ovom prilikom:

“Budući da je ovo temelj potpuno nove kompanije u Srbiji, pre godinu dana nismo imali zaposlene na terenu. Stoga su CBRE-ova stručnost, saveti i podrška doprineli uspehu ovog projekta.”

Boško Tomašević, Senior director kompanije CBRE SEE, ovom prilikom izjavio je:

“Fabrika YFAI u Kragujevcu je jasan primer velikog industrijskog potencijala i sposobnosti realizacije u Srbiji. Podržavamo još mnogo aktivnosti iz ove oblasti i postavljamo standarde za odlične poslovne prakse što potvrđuje našu vodeću poziciju na tržištu Srbije i celog regiona jugoistočne Evrope.”