maj 20, 2021
Zgrada novog Kineskog kulturnog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda. Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podeljen na sledeće programske celine: Kineski kulturni centar, restoran, hotel i poslovni prostor.

Autori ovog jedinstvenog arhitektonskog rešenja, bruto površine preko 32.300 m2, su TF International, Quanfu (Shanghai) Architectural. Ovaj impozantni objekat, prvi ovog tipa na Balkanu, i jedan od najvećih u Evropi, nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu, u bloku 11a, sa pogledom na reku Dunav.


Delom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma N.R. Kine. Sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima. Kulturni centar površine 3.700 m2 organizovan je u okviru prizemlja i prvog sprata, koji će biti dostupni široj javnosti, a njegov kapacitet je oko 200 posetilaca.

Ekskluzivni zastupnik za izdavanje poslovnog prostora u okviru Kineskog kulturnog centra je kompanija CBRE. Poslovno krilo Kineskog kulturnog centa nudi tržištu vrhunski kancelarijski prostor, ukupne površine od 5.500 m2, raspoređenih na tri etaže, gde su kancelarije otvorenog tipa, tzv. "Core&Shell" koji pruža maksimalnu fleksibilnost prostora.

Za atraktivnu fasadu, autori arhitektonskog rešenja su kao inspiraciju koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj slikarskoj tehnici tuša. Oko čitavog objekta izvedena je dupla fasada, gde je unutrašnja fasada projektovana kao zastakljena zid-zavesa, dok je spoljna fasada od panela, izrađenih od betona ojačanog vlaknima, izuzetno visokih performansi. Rasporedom otvora različitih veličina na površini fasade dobija se tradicionalni prikaz kineskog pejzaža. Fasadni prikazi pejzaža bazirani su na delima poznatog kineskog umetnika Mi Youren (1074-1153) koji je živeo u periodu kineske dinastije Song.